Skruer til gips | Sådan vælger du den rigtige gipsskrue

Når det er tid til at få banket gipsvæggen op, så er det vigtigt, at det øvrige værktøj er på plads. Det gælder ikke mindst gipsskruerne, som du bør bruge i stedet for almindelige skruer.

Herunder hjælper vi dig med at vælge de rigtige gipsskruer til dit projekt. Det er heldigvis ikke raketvidenskab – men det er nu godt at have sit på det rene alligevel.

TILBUD
TILBUD
TILBUD
TILBUD
TILBUD
TILBUD
TILBUD
TILBUD
Indlæs flere

Læs med, og kom godt i mål med dit projekt!

Hvad kendetegner gipsskruer?

Gipsskruer er langt hen ad vejen ligesom almindelige skruer. Alligevel er der nogle få forskelle, der kan være afgørende for hvor holdbart den endelige gipskonstruktion kommer til at være.

Gipsskruer har generelt et bredere hoved end almindelige skruer. Årsagen er, at gipspladen er mere porøs end almindelige træplader, og derfor skal den holdes bedre fast i hæftningen. Det hjælper et bredere skruehoved med.

Desuden er hovedet på gipsskruen også mere trompetformet, så skruehovedet kan bore sig en smule ind i gipspladen. Det skaber et komprimeret materiale omkring skruen, så området holder bedre.

Endelig er hovedet på gipsskruerne også af et særligt materiale, der gør, at spartelmassen hæfter bedre. Gipsvægge skal nemlig gerne spartles efter opsætningen, så den bliver klar til tapetsering, malerarbejde eller øvrig beklædning.

Kan jeg bruge almindelige skruer til gipsplader?

I princippet kan du godt bruge almindelige skruer til opsætning af gipsplader – men vi vil ikke anbefale det.

For det første, så vil almindelige træskruer holde dårligere på gipspladen end gipsskruer, der er beregnet til formålet. Fæstningerne vil blive løsere, og hullerne mere porøse – og den hårde kant op til hovedet på træskruerne kan danne revner i gipsen.

Derudover vil almindelige træskruer også kunne forvolde problemer, når du skal spartle gipsvæggen efterfølgende. Spartelmassen hæfter ikke lige så godt på træskruer som på gipsskruer, og du risikerer porøse områder på væggen omkring skruerne.

Gipsskruer er bedre egnede til gipsplader end almindelige træskruer. Forskellen på prisen er heller ikke så stor – så hvorfor ikke bare være på den sikre side?

Typer af gipsskruer

Når du skal vælge gipsskruer til dit projekt, så er der nogle ting, du skal være opmærksomme på. 

For det første, så skal du selvfølgelig have en skruelængde, der både kan nå igennem pladen, og hæfte ordentligt på skelet-strukturen bagved.

Derudover skal du også tænke over de øvrige vilkår, som gipsskruen skal arbejde under – og her tænker vi især på to ting.

Skal gipsvæggen op i vådrum?

Almindelige gipsskruer er typisk fosfateret og mørke. Men hvis du skal have en gipsvæg op i vådrum (husk, at det ikke er alle gipsvægge, der er beregnet til dette!), så kræver det nogle særlige skruer. 

Her skal du specifikt gå efter de forzinkede gipsskruer, der er rustfri. Det sikrer, at gipsvæggen i vådrum kommer til at holde optimalt i hele væggens levetid.

Skal gipspladerne hæftes på træ eller metal?

Selve skruespidsen på gipsskruerne er tilpasset materialet på det skelet, som gipsvæggen skal hænges op på. Gipsvægge kan nemlig både monteres på et træskelet af skillerumslægter, eller på særlige stålprofiler. Gå efter gipsskruer, der er tilpasset det bagvedliggende skelet for det bedste resultat.